İlk adı Cebeci Tevkifhanesi olan ULUCANLAR; 1925 yılından boşaltıldığı 2006 yılına kadar 81 yıl soğuk ve karanlık bir cezaevi olarak zihinlerde yerini aldı.
Meslek hayatımın ilk yıllarında birkaç müvekkilimle görüşmek için gittiğim cezaevinde müvekkilimle görüşebileceğim bağımsız bir görüşme odası bile yoktu. Mahremiyetin olmadığı, sanık ile avukatının görüşme yaptığı yer bir kıraathane gibiydi. Bütün avukatlar, sanık müvekkillerinin karşısına dizilmiş arada bir paravan olmaksızın büyük bir kakafoni içerisinde birbiriyle anlaşmaya çalışıyordu. Bir yandan da çaylar geliyordu. Gerçeküstü bir sahnede bizlere düşen bu kakafoniye katlanmaktı.
Yıllar sonra, müze olan bu cezaevi her bir duvarına kazınan anılarıyla tarihe bir yolculuk adresine dönüştü. Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu'nca "korunması gereken tarihi eser" statüsü verilen Ulucanlar Cezaevi bugün Altındağ Belediyesi'ne tahsis edilmiştir.
Kimler geldi geçti bu cezaevinden. Sancılı siyasal dönemlerde en önemli uğrak merkezi Ulucanlar Cezaevi'ydi.
Nazım Hikmet, Ahmet Arif, Necip Fazıl, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Fakir Baykurt, Ahmet Say, Cevat Şakir Kabaağaçlı gibi şairler ve yazarlar; Metin Toker, Cüneyt Arcayürek, Oral Çalışlar gibi gazeteciler;
CHP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit,
( Başbakan Bülent Ecevit )
Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, Erdal Eren, Necdet Adalı gibi dönemin devrimci öğrencileri,
( Erdal Eren )
Bir sinema dehası Yılmaz Güney.
Hepsi döneminin koşulları içerisinde Ulucanlar Cezaevi'nde kaldılar.
Maalesef Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, Erdal Eren ve Necdet Adalı'nın aldıkları idam cezaları bu cezaevinin avlusunda infaz edildi.
Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idamına ilişkin hükmü içeren "yaftalar" ve idam direği cezaevinde sergileniyor.
( Ahmet Arif )
Gazetecilerin kaldığı Hilton Koğuşu, tecrit odaları, koğuşlar, koridarlar, avlu, hamam hepsi sırasıyla gezilebiliyor.
İlginçtir; Ankara'da en çok ziyaret edilen müzelerden birisi 1 milyondan fazla ziyaretçiyle Ulucanlar Cezaevi Müzesi. Düşünebiliyor musunuz Trip Advisor'dan mükemmellik sertifikası almış bir cezaevi müzesi burası.
Ulucanlar Cezaevi'nin duvarlarında yazdığı gibi "Hürriyetini Kaybettin Ama Onurunu Kaybetme".
Ulucanlar'dan hürriyeti kaybeden çok insan geçti ama asla onurlarını kaybetmediler. Tarihteki onurlu yerlerini aldılar.
Comments